NOUTĂŢI

 
  ******


În fiecare Duminică, înainte de Sfânta Liturghie de la ora 17,00, se fac repetiţii la cântecele ce vor fi cântate în cadrul Sfintei Liturghii. Rugăm tinerii să participe în număr cât mai mare căci timpul pe care noi îl oferim lui Dumnezeu îl vom găsi plin de har în viaţa noastră cotidiană la şcoală, la muncă, în familii…

 ******
11-02-2011
"În cei bolnavi să vedem mereu chipul chipurilor în suferinţă, pe cel al lui Cristos".
Preluând un text din prima scrisoare a sfântului Petru "prin rănile lui aţi fost vindecaţi" (1Pt 2,24), Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, continuând tradiţia începută de slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, se îndreaptă spre cei în suferinţă şi spre cei ce le stau alături cu un apel la meditaţie asupra misterului suferinţei şi cu o chemare de a se deschide şi apropia şi mai mult de cei bolnavi, de a-i preţui şi susţine în a înţelege locul lor şi chemarea lor în sânul societăţii şi a familiilor noastre.
În această zi a Maicii sfinte, care s-a arătat la Lourdes, o rugăm, cu multă credinţă şi încredere, pe ea să vă însoţească şi să vă întărească în acest drum greu de suferinţe şi de jertfe, ea, care este tămăduitoarea bolnavilor şi mângâietoarea mâhniţilor.
Maria, care a suferit sub crucea Fiului său şi prin inima căreia a trecut sabia durerii, să vă stea mereu alături cu compasiunea şi iubirea ei şi să vă mângâie cu dragostea ei de mamă.


******




Prezentarea Domnului la Templu (2 februarie) aminteşte cum Maria şi Iosif au venit la templu cu Isus "pentru a-l oferi Domnului". El a fost recunoscut de Ana, profetesa, şi de bătrânul Simeon care l-a prezentat ca "lumină spre luminarea neamurilor".
Sărbătoarea înseamnă şi Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, o zi dorită, în anul 1997, de Ioan Paul al II-lea "pentru a ajuta întreaga Biserică să valorizeze tot mai mult mărturia persoanelor care au ales să-l urmeze pe Cristos mai îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice". În acelaşi timp, pentru persoanele consacrate este "ocazie pentru reînnoirea propunerilor şi pentru reaprinderea sentimentelor care trebuie să inspire dăruirea lor Domnului".
La Oradea, la fel ca în întreaga Biserică Catolică, la eveniment au participat călugării şi călugăriţele din episcopia greco-catolică şi romano-catolică, împreună cu Presfinţitul Virgil Bercea şi un reprezentant al epicopiei romano catolice de Oradea.
La final, doamna Mioriţa Săteanu, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, a mulţumit persoanelor consacrate pentru activitatea, devotamentul şi deschiderea pe care o au în munca cu laicii, copii şi, în general, toţi cei care au nevoie de ajutor.
******
În prezenţa a multor credincioşi de toate confesiunile, ieri, 16 ianuarie 2011, la Bazilica Romano-Catolică a început Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.
În deschidere, corul şi orchestra catedralei au cântat piesa „Laudate Dominum” de Beethoven, după care a urmat cuvântul de bun venit al episcopului gazdă, P.S. Böcskei László. La eveniment au mai fost prezenţi: P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea; P.S. Csűry István, episcop reformat de Piatra Craiului, Buzogány István, pastor al Bisericii Unitariene, Mátyás Attila, protopop evanghelic luteran, preoţi şi seminarişti. 
Tema din acest an a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este: „uniţi în învăţătura apostolilor în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciune” (Fapte 2,42).
Joi, 20-01-2011, tinerii parohie noastre au participat la o oră de adoraţie bilingvă în acest scop, la catedrala romano-catolică Oradea.
      ******
Bucuria aşteptării Crăciunului: speranţă, dăruire, slujire

 "Tu eşti fiul meu, eu astăzi te-am născut" - cu acest cuvânt din Psalmul al doilea, Biserica începe liturgia din Noaptea Sfântă.

Emoţia Crăciunului pare să ne cuprindă pe toţi: fiecare găseşte, într-un fel sau altul, limbajul personal de a exprima bucuria acestei mari sărbători. Colindul şi darurile sunt mijloace prin care putem evidenţia din plin această bucurie specială.
      Crăciunul, evenimentul care s-a petrecut cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, este cea mai grăitoare dovadă că Dumnezeu este iubire. Bucuria cea mai mare constă în faptul că Dumnezeu ni l-a dăruit pe unicul său Fiu, Isus Cristos. Sfântul Ioan evanghelistul confirmă acest lucru: "Cuvântul era la Dumnezeu..., a devenit trup şi a locuit printre noi". Acesta este cel mai mare cadou pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii, moment ce conferă bucuria deplină pentru toţi oamenii de pe pământ.
Crăciunul este sărbătoarea iubirii prin excelenţă, iar celebrarea lui ne învăţă să oferim mai multă atenţie aproapelui şi lui Dumnezeu. Darurile atât de mari pe care ni le dăruieşte Cristos ne fac şi pe noi să devenim responsabili pentru ceea ce am primit. Astfel, Crăciunul a devenit unul dintre cele mai importante momente simbolice din viaţa noastră.


Iubiţi fraţi şi surori, Fecioara Maria şi sfântul Iosif să ne ajute să trăim misterul Naşterii cu reînnoită recunoştinţă faţă de Domnul. În mijlocul activităţii frenetice din zilele noastre, acest timp să ne dăruiască un pic de calm şi de bucurie şi să ne facă să atingem cu mâna bunătatea Dumnezeului nostru, care se face Prunc pentru a ne mântui şi a da curaj nou şi lumină nouă drumului nostru. Aceasta este urarea mea pentru un sfânt şi fericit Crăciun: o îndrept cu afecţiune spre voi cei prezenţi, spre rudele voastre, îndeosebi spre cei bolnavi şi suferinzi, precum şi spre comunităţile voastre şi spre toţi cei dragi ai voştri.



          ******




Cu bucurie aşteptăm sâmbătă (04-12-2010) tinerii, împreună cu pr. Zsolt şi sr. Blanka din partea catedralei romano catolice din Oradea, pentru a aprinde cea de-a doua lumânare a coroanei de advent, în parohia noastră, în cadrul Sf. Liturghii de la ora 17,00.


                                ******


ADVENTUL
  
Regelui care va veni, Domnului nostru, veniţi cu toţi
să ne-nchinăm!
 Cu prima duminică din timpul  Adventului începe un nou an bisericesc, un nou an pastoral şi un timp special de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Un obicei vechi prezent în toate bisericile romano-catolice este coroana de Advent cu cele patru lumânări ce simbolizează cele patru săptămâni ale timpului din advent.
Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea treptată a Naşterii lui Isus, progresiva victorie a luminii asupra întunericului.
La început lumânările erau trei de culoare violet şi una de culoare roşie: violet pentru a indica penitenţa şi convertirea la Dumnezeu, roşie ca semn al bucuriei pentru iminenta naştere a lui Isus; cea roşie se aprinde în a treia duminică de Advent, numită chiar Gaudete (bucuraţi-vă). Ele pot fi însă toate de culoare albă sau în patru culori diferite.
Fiecare lumânare îşi are semnificaţia sa religioasă
 I -a - Lumânarea profetului (Lumânarea speranţei sau a aşteptării vigilente)
II-a - Lumânarea Betleemului (Lumânarea chemării universale la mântuire sau a aşteptării păcii)
III-a - Lumânarea Păstorilor (Lumânarea bucuriei sau a aşteptării în răbdare)
IV-a - Lumânarea Îngerilor (Lumânarea iubirii sau a aşteptării ascultătoare)


******
Cu bucurie anunţăm că in fiecare Duminică Liturghia de la orele 17,00 este dedicată în mod special tinerilor.
Aşteptăm cu drag toţi tinerii parohiei să participe şi să se implice în mod activ la Sfânta Liturghie special celebrată pentru ei.
Pr. Paroh Mihai Mârţ


******

LUNA NOIEMBRIE DEDICATĂ SUFLETELOR CELOR RĂPOSAŢI

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, credincioşii contemplează în lumina credinţei bucuriile şi splendorile locaşului fericit al sufletelor ajunse la sfinţenie, "Biserica triumfătoare", dar nu pierd din vedere faptul că o altă mulţime de fraţi şi surori în Cristos, după ce au trecut prin viaţa pământească, aşteaptă cu dor în pragul acestui lăcaş şi nu pot intra, deoarece sunt încă nevrednici, datorită urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului; ele formează acea parte a Bisericii ce se numeşte "Biserica pătimitoare". Aceste suflete suferă de dorul după casa Tatălui, de conştiinţa că nu se pot ajuta singure, de durerea ce le-o produce focul tainic rânduit de bunătatea divină să le redea puritatea desăvârşită, prin arderea impurităţilor aduse din viaţa trecătoare. După sărbătorirea tuturor sfinţilor, în multe părţi se făcea pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi, urmând un îndemn spontan al dragostei creştineşti.Acestor suflete Biserica le oferă comemorarea solemnă de la 2 noiembrie, pentru a mărturisi dragostea cu care îmbrăţişează pe toţi fiii săi şi a menţine vie în sufletele credincioşilor conştiinţa datoriei şi a posibilităţii de a veni în ajutorul fraţilor şi surorilor din "focul" suferinţei curăţitoare şi aducătoare de bucurie nesfârşită.

******


Primul episcop din Romania beatificat

PS Szilárd Ignác Bogdánffy (1911-1953), episcop romano-catolic auxiliar de Oradea şi Satu Mare, mort la 3 octombrie 1953 în închisoarea de la Aiud, va fi beatificat, sâmbătă, 30 octombrie 2010, în catedrala romano-catolică din Oradea.
        Va fi primul martir pentru credinţă al Bisericii Catolice din România, din perioada comunistă, ridicat la cinstea altarelor.


             
******