ISTORICUL



Dieceza de Oradea Mare   -            Dioecesis Magnovaradinensis Latinorum – în latină
 este una din cele şase episcopii romano-catolice din România. Anul fondării episcopiei catolice de Oradea este 1092. Catedrala diecezei este Bazilica Sfânta Maria din Oradea, cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriu României.
 









Ea cuprinde în prezent: 60 de parohii cu 80 de preoţi diecezani, 28 de călugări şi 64.000 de credincioşi.

 Din 2009 şi până în prezent Episcop romano-catolic de Oradea este Exelenţa Sa Ladislau Bocskei iar Episcop Emerit de Oradea este Excelenţa Sa Jozsef Tempfli.


          BISERICA PAROHIALĂ ROMANO-CATOLICĂ

                        “SFÂNTA MARIA”
                                   SAU
                  BISERICA CAPUCINILOR




          Ordinul călugăresc al Capucinilor este întemeiat de Sfântul Francisc din Assisi, având cele trei voturi: sărăcia, curăţia, supunerea. În anul 1727, episcopul Csáky Imre, i-a chemat pe călugării capucini în dieceza de Oradea, dându-le sălaş în palatul episcopal.   
          În anul 1734, episcopul Luzánszky István, dă aprobarea ca aceşti călugări capucini să construiască o biserică şi o mănăstire, pentru a putea să-şi trăiască viaţa de comunitate şi pentru a-şi desfăşura activitatea specifică în condiţii mai bune. Această biserică a fost sfinţită şi închinată cultului divin în anul 1742.
În anul 1836, un incendiu devastator, care a distrus o mare parte din oraşul Oradea, distruge biserica şi mănăstirea. Episcopul Lajcsák Ferenc (1827-1842) îi primeşte în palatul său episcopal pe unii dintre călugării rămaşi fără casă şi biserică, pe alţii îi trimite pe la parohiile din dieceză. Construieşte pentru aceşti călugări capucini o biserică şi o mănăstire nouă, cea pe care o putem vedea şi astăzi; dă mănăstirea şi biserica în anul 1837 călugărilor capucini, iar în anul următor, la 20 mai 1838 se sărbătoreşte sfinţirea noii biserici şi a mănăstirii.
           Episcopul Lajcsák Ferenc moare în anul 1842, este înmormântat în cripta acestei biserici; o piatră de mormânt din marmură este în criptă, unde se odihnesc osemintele, iar altă piatră de mormânt din marmură identică cu cea din criptă este aşezată pe peretele interior al bisericii, în partea stângă cum intrăm în biserică.

Stilul bisericii: neoclasic modest.

Constructor: Barthel Gheorghe, arhitect orădean.

            Până în anul 1942 interiorul bisericii a fost: pereţi albi, bănci şi altare confecţionate din lemn, vopsite maro.
            În anul 1942 pictorul Szilágyi János din Budapesta a pictat biserica cu motive din viaţa sfântului Francisc din Assisi, picturi care au fost reînnoite în anul 1992.
            Ultimul călugăr capucin a fost înmormântat în anul 1972, în Grădina Capucinilor din Cimitirul Rulikovszky din Oradea.
             Biserica a fost preluată de Parohia vecină “Sfântul Ladislau” din Oradea, ca biserică filială, cu o Sfântă Liturghie duminica dimineaţa, pentru câţiva credincioşi catolici maghiari din vecinătatea bisericii capucinilor.
             Mănăstirea capucinilor din anul 1948 a fost repartizată la familii de muncitori, de către regimul trecut, transformând interiorul mănăstirii în apartamente modeste de locuit.
             Din anul 1984, luna mai, credincioşii de limbă română, datorită bunei înţelegeri dintre Mons. greco-catolic +Coriolan Tămâian şi Mons. romano-catolic +Ordinarius Dászkál Ştefan, primesc permisiunea ca în fiecare duminică să se poată aduna în biserică şi să se celebreze Sfânta Liturghie în limba română. La început câţiva credincioşi, apoi mai mulţi la număr, participau la Sfânta Liturghie în zilele de duminică şi în zilele de sărbătoare de poruncă, apoi şi în fiecare zi din timpul săptămânii.
             De la data de 01 ianuarie 1989 această biserică devine biserică parohială personală ( Biserica Romano-Catolică “Sfânta Maria” ), biserică care nu are teritoriu care să-i aparţină, dar cu obligaţia să-i slujească pe toţi credincioşii care îi cer serviciile.
             În anul 1989 s-a început mutarea familiilor de muncitori care locuiau în mănăstirea capucinilor în locuinţe proprietate de stat din oraş, s-au început lucrările de renovare a bisericii şi a mănăstirii interior şi exterior, înfiinţându-se Parohia Romano-Catolică “Sfânta Maria” din Oradea.